Pátá zpráva

14.01.2010 14:22

zkouška --------- zkouška

V minulosti žil člověk v určité ekologické rovnováze s přírodním prostředím, která počala být narušována v souvislosti s tím, jak začal ovládat další energie.

To se týká také soužití člověka a velkých šelem, neboť industrializace a exploatace krajiny posledních staletí začala nejen tyto šelmy, ale i celé skupiny dalších organismů vytlačovat na pokraj vyhynutí.

Výstava představuje na 20 panelech podrobné informace ze života tří našich největších šelem - vlka, rysa a medvěda, jejich rozšíření, život, pobytové znaky v terénu, způsoby ochrany i vztahy s člověkem. Údaje pocházejí především z monitoringu v České republice, dále ze Slovenska i z pohledu Evropské unie.

V rámci České republiky se tyto šelmy přirozeně a současně vyskytují právě jen na polanách a v lesích Moravskoslezských Beskyd, které tuto chráněnou krajinnou oblast řadí mezi evropsky významné lokality.

Poznání jejich způsobu života a respektování jejich základních životních nároků má zásadní význam pro další přežití v přírodě a spolužití s člověkem. Cenné jsou rovněž rady turistům a milovníkům přírody, jak se zachovat při bezprostředním setkání s šelmami.

Výstava je doplněna cyklem přednášek pro děti, mládež i širokou veřejnost.
Výstava potrvá do 24. ledna 2010